لزوم تغییر نگاه منفی به مشاغل فنی و حرفهای
افراد زیادی حاضرند سالها بیکار بمانند اما به شغلهای فنی و حرفهای حتی با درآمد بیشتر تن ندهند؛ برای مشاغل دولتی و پشت میزنشینی البته سر و دست میشکنند و در به در دنبال پارتی میگردند.

به گزارش روابط عمومی اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه ،هفته اول مرداد با عنوان کارآفرینی و ترویج آموزشهای فنی و حرفهای نامگذاری شده است؛ کلیدی که قفل پیشرفت کشورهای غربی را گشود و اقتصاد آنان را شکوفا کرده است در ایران اما، هنوز نگاه بیشتر مردم به آموزش های فنی و حرفه ای سیاه و بدبینانه است و همین نگاه اصلی ترین مانع در گسترش این آموزش ها شده است.
بسیاری از شهروندان همچنان تصور می کنند که کار دستی و فنی کاری کوچک و بی ارزش و مختص افراد و یابیسواد یا غیرمتشخص است، البته عده ای هم هستند که از کار و تلاش فراریاند و شغل دولتی را راحت، بدون زحمت و امن می دانند.
طبق آمارها، اکنون بیش از 5.5 میلیون دانش آموخته کشور غیرفعال بوده و هیچ نقشی در تولید و ارزش افزوده اقتصادی ندارند.
گزارش مرکز پژوهش های مجلس حاکیست که وضعیت نرخ بیکاری تحصیلکرده ها بین 35 تا 50 درصد و بسیار بالاتر از بیکاری دانشگاه نرفته هاست؛ این یعنی اینکه دانشگاه با بازار کار غریبه است و هیچ نیازسنجی درستی برای پذیرش دانشجو صورت نمی گیرد.
** فرهنگ سازی ترویج آموزش های فنی و حرفه ای در کشور
ضروری است که در این حیطه آموزش و پرورش، وزارت علوم و دیگر نهادهای فرهنگ ساز همچون صدا و سیما اقدامات اساسی برای فرهنگ سازی و ترویج آموزش فنی و حرفه ای در کشور انجام دهند.
البته مشکلاتی چون ریسکگریزی، کمبود الگوی مناسب، نبود شبکه پشتیبان، تضمین نشدن بقای شغل، تبعیض و قوانین ناکارآمد دست اندازهای جدیدی بر سر راه توسعه آموزش های فنی و حرفه ای و ایجاد مشاغل مهارتی افزوده شده است.
با این همه، اقتصاد کشور و سیل بزرگ بیکاران، هیچ راهی جز توسل به آموزش های فنی و حرفه ای را باقی نگذاشته است.
پا گذاشتن در این مسیر برای استانی مانند کرمانشاه که رکوردار بیکاری در کشور است، ضروری تر از دیگر استان هاست.
کرمانشاه با نرخ بیکاری 22 درصد در سال 95 رتبه اول بیکاری کشور را دارد؛ همانند حدود دو دهه اخیر.
** طرحی مناسب اما محدود
بنابر آمارهای استان کرمانشاه حدود 150 هزار بیکار در استان وجود دارد که بسیاری از آنان تحصیلکرده اما بیش از 70 درصد بدون مهارت هستند.
بنابر اعلام اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه، سهمیه این استان 2 میلیون نفری در طرح کارورزی تنها هفت هزار و 425 نفر تعیین شده که در مقابل جمعیت بالای بیکاران استان عدد ناچیزی است.
در طرح کارورزی قرار است متقاضیان بیکار حداکثر تا 9 ماه آموزش فنی و حرفه ای ببینند سپس در کارگاه های تعیین شده مشغول بکار شوند.
این طرح می تواند آغازگر یک مسیر مهم و لازم باشد اما اگر به آموزش تعداد محدودی کارورز ختم شود، حتما راهگشا و علاج درد بزرگ بیکاری نخواهد بود.
در استان کرمانشاه 22 مرکز آموزش فنی و حرفه ای دولتی و 250 مرکز آزاد فعال وجود دارد که حدود 500 حرفه مهارتی در آنها آموزش داده می شود.
** لزوم تحول در رویکرد آموزشی کشور
در کنار توسعه کمی آموزش های فنی و حرفه ای و طرح هایی مانند کارورزی، محتواهای آموزشی هم باید زیر تیغ جراحی بروند.
این اعتقاد وجود دارد که مسیر بخشی از آموزش های فنی و حرفه ای تکرار همان رویکرد آموزش و پرورش و دانشگاه هاست و طیفی از کارآموزان جویای کار با وجود گذراندن دوره های آموزشی، جذب بازار کار نمی شوند که علت اصلی آن نبود یک نیازسنجی جغرافیایی دقیق، نبود هماهنگی دوره های آموزشی هر منطقه با بازار کار آنجا و حلقه ناقص کارآفرینی است.
جدا از ضرورت ایجاد تغییراتی در ساز و کار آموزش های فنی و حرفه ای، به نظر می رسد لازم است رویکرد وزارت علوم و آموزش و پرورش هم در این زمینه متحول شود و آموزش فنی و حرفهای مکمل نظام آموزشی سراسری باشد تا نگاه منفی کنونی به شغل فنی و حرفه ای، اصلاح شود و ارزش خلاقیت، کار و تلاش در نگاه دانشجویان و دانش آموزان بالا رود.
**آمادگی فنی وحرفه ای برای آموزش 500مهارت در استان
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه امروز بیکاری یکی از معضلات اصلی استان است از آمادگی این اداره کل برای آموزش 500 مهارت در استان خبر داد و گفت: این تعداد حرفه مهارتی اکنون در 215 کارگاه مجهز در مراکز دولتی به صورت رایگان و 350 آموزشگاه بخش خصوصی با شهریههای مصوب زیر نظارت این ادارهکل، ارائه میشود.
داود ناصری امید با اشاره به اینکه امروزه شرایط به گونهای است که باید به اشتغال جوانان نگاه غیردولتی داشته باشیم و از فرصتهای مهارتآموزی بیشترین بهره را ببریم، افزود: آموزش های فنی و حرفه ای عنصری توانمند برای توسعه کارآفرینی بوده و در توانمند سازی افراد نقش اصلی را ایفا می کند.
وی افزود: آموزش فنی و حرفه ای از رکن های مهم و اساسی برای ورود افراد به بازار کار و دستیابی به شغل های پایدار و باثبات محسوب می شود تا افراد بتوانند به عنوان نیروهای خلاق و کارآمد در توسعه و پیشرفت کشور نقشی اثرگذار بر عهده گیرند.
ناصری مهارت آموزی را عامل بسیار مهمی برای اشتغالزایی و رفع مشکل بیکاری جوانان در استان کرمانشاه برشمرد و گفت: برای برطرف نمودن معضل بیکاری باید از توان و ظرفیت مراکز آموزش فنی و حرفه ای و نیز بخش خصوصی استفاده شود.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای استان کرمانشاه در ادامه اضافه کرد: جوانان با فراگیری مهارت های فنی و حرفه ای در واقع نیروی خلاقیت و کاربردی خود را در یک فضای رقابتی در مسیر خدمت به مردم به کار می گیرند.
وی بیان کرد:آموزش های مهارتی زمینه ساز ایجاد حرفه های با ثبات است و از پدید آمدن شغل های کاذب و ناپایدار که توسعه ی همه جانبه کشور را هدف قرار می دهد و سبب آسیب های مختلف اجتماعی می شود، جلوگیری می کند.
او همچنین اظهار کرد: آموزش های فنی و حرفه ای، افراد را با توجه به شرایط اقتصادی جامعه آماده ورود به بازار کار می کند و بدین شکل مهارت های عمومی بازار کار و صنعت را مورد توجه قرار می دهد و کارایی افراد را با توجه به تغییرات تکنولوژیکی به روز می کند.
ناصری امید افزود: ارائه آموزش های فنی و حرفه ای بر اساس نیازسنجی در منطقه به متقاضیان اعم از دانشجویان، کار جویان شهری و روستایی و صنایع و صنوف در راستای ارتقا مهارت افراد ارائه می شود.
او در ادامه توانمندسازی نیروی ماهر و نیمهماهر را از رسالتهای اصلی سازمان آموزش فنی و حرفهای دانست و با اشاره به رشد 125درصدی آموزش های فنی و مهارتی در سال گذشته در استان گفت: بیش از 9میلیون نفرساعت آموزش در قالب 45هزار نفردوره در سال 95 در استان ارائه شد.
نظر دهید